Aspartam to nazwa doskonale znana dziś nie tylko
specjalistom ds. żywienia, producentom żywności, dietetykom albo… zwolennikom
teorii spiskowych. Dla niektórych jest to bardzo dobra alternatywa dla zwykłego
cukru, wśród innych wzbudza kontrowersje lub co najmniej mieszane uczucia.
Wielu konsumentów zastanawia się czy
aspartam jest szkodliwy, szczególnie że coraz więcej osób dba o dietę,
kaloryczność posiłków. Ponadto jest to składnik produktów dla pacjentów, u
których zdiagnozowano cukrzycę. A zatem jest to dodatek do żywności o szerokim
zastosowaniu.
Pytanie czy aspartam
jest szkodliwy jest o tyle zasadne, że związek ten występuje dziś coraz
powszechniej w wielu produktach spożywczych. Oczywiście w pierwszym momencie
kojarzy się przede wszystkim z półkami, na których stoją artykuły dla
diabetyków albo ofertą light dla osób które dbają o linię.
Ale aspartam
znajdziemy też w wędlinach, konserwach, napojach, gumie do żucia, słodkich
drażetkach, a nawet alkoholach czy suplementach diety. Konsumenci, którzy
zastanawiają się i martwią tym czy aspartam
jest szkodliwy, powinni zapoznać się z naukowymi opracowaniami, wynikami
wieloletnich badań, które jednoznacznie stwierdzają brak związku między spożyciem
produktów z aspartamem a dolegliwościami, o które był podejrzewany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.